Pestera Ursilor este una dintre cele mai mari si mai frumoase pesteri din Romania. Pe langa frumusetea pesterii, principalul ei atu este faptul ca poate fi vizitata foarte usor, fiind amenajata pe toata lungimea deschisa publicului, cu alei betonate si lumini ce pun in valoare interiorul extraordinar.
A fost descoperita in 1975, cu ocazia unei dinamitari executate la cariera de marmura din zona. Este unul dintre principalele obiective turistice ale Muntilor Apuseni, ea aflandu-se in judetul Bihor, in imediata apropiere a localitatii Chiscau, comuna Pietroasa, la o altitudine de 482 m.
Interiorul se distinge prin diversitatea formatiunilor de stalactite si stalagmite existente, ca si prin cantitatea impresionanta de urme si fosile ale ursului de caverna – Ursus spelaeus – care a disparut acum 15.000 de ani. Pe langa acestea au mai fost descoperite si fosile de capra neagra, ibex, leu si hiena de pestera. La intrarea in pestera se afla un pavilion, compus dintr-o sala de asteptare, casa de bilete, un bar, un mic muzeu speologic si un stand cu suveniruri si obiecte artizanale specifice zonei.
Cu o lungime de peste 1.500 m, pestera se compune din galerii aflate pe doua nivele: prima galerie, cea superioara, in lungime de 488 de metri poate fi vizitata de turisti, iar cea de-a doua, lunga de 521 m este rezervata cercetarilor stiintifice.
Galeria superioara, disponibila vizitarii, este compusa din 3 galerii si diferite sali:
- Galeria „Ursilor” (sau Galeria Oaselor),
- Galeria „Emil Racovita”,
- Galeria „Lumanarilor”
- Sala Lumanarilor,
- Sala Spaghetelor,
- Sala Oaselor.
Printre formatiunile de stalactite si stalagmite se remarca Palatele fermecate, Lacul cu nuferi, Mastodontul si Casuta Piticilor, Draperiile din Galeria Ursilor, Portalul, Pagodele si ultima sala, Sfatul Batranilor, iluminata cu lumanari. Temperatura in pestera este constanta de-a lungul anului (10 °C), iar umiditatea se mentine la 97%.
Se poate ajunge la pestera cu trenul, pe linia ferata Oradea – Vascau, pana la statia Beius sau Sudrigiu, iar de acolo cu mijloacele de transport în comun; cu masina accesul este posibil pe DN 76 Oradea – Deva + DJ 763 Chiscau (14 km).
Datorita iluminarii deosebite pestera este foarte interesanta pentru fotografie, atat doar ca trebuie sa va miscati destul de repede pentru ca ghidul nu prea sta dupa tine. Bineinteles ca trebuie sa aveti un trepied neaparat cu voi pentru a surprinde atmosfera de basm a pesterii. Cei cativa lei in plus fata de biletul de intrare merita daca vreti sa aveti fotografii bune, pentru ca sincer pliantele si DVD-urile care se vand la fata locului nu sunt cine stie ce.
Daca ajungeti in zona nu ratati Pestera Ursilor, o sa va incante mereu chiar daca ati mai vizitat-o in trecut.
Sursa text: www.wikipedia.org